• Menu
  • Menu

3 dagen in Napels – dag 3

Ook deze ochtend nemen we weer de taxi van ons hotel naar Piazza Dante. Waar we om 09:00 met Local in Napels – Iris de Brouwer hebben afgesproken.

Onze tour begint met een bezoek aan poes Nola, de hoofdpersonage uit het kinderboek. Na een wandeling door de wijk waar poes Nola woont neemt Iris ons mee naar enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Napels. Zoals Kerk Gesù Nuovo en San Gregorio Armeno, waar we de prachtige architectuur bewonderden en leren over de rijke geschiedenis van de stad.

Ook neemt Iris ons mee naar de lokale vismarkt. Waar we de levendige sfeer van het dagelijkse leven in Napels kunnen ervaren. Onderweg stopten we nog even voor een heerlijke Cedrata Tassoni, een lokaal mousserend citroen drankje.

La Neapolis Sotterrata

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er onder de straten van Napels een uitgebreid netwerk van straten en pleinen ligt, dat gedeeltelijk al door de Romeinen en Grieken is aangelegd. Samen met Iris bezoeken wij Neapolis Sotterrata, de oude Romeinse stad. Hier ontdekken we een volledig opgegraven winkelstraat en zien we de licht hellende toonbanken. Waarvan wordt vermoed dat ze dienden als vismarkt en het zogenaamde erarium, waar belastingen werden geïnd. Ook zien we de verschillende bouwstijlen van zowel de Grieken als de Romeinen.

Meer lezen over een tour met Nederlandse gids door Napels? Lees dan onderstaande blog!

Quartieri Spagnoli

Na de tour lopen we richting Quartieri Spagnoli, ook wel bekend als de Spaanse wijk. Deze wijk werd in de 16e eeuw gebouwd tijdens de Spaanse overheersing. En diende als huisvesting voor de Spaanse troepen en hun families. In het verleden stond deze wijk bekend om het geweld. Maar tegenwoordig is het één van de meest gezellige wijken van Napels!

Ook is de Spaanse wijk erg bekend geworden door het Maradona-plein. Onderweg scoren we nog een 2de voetbalshirt van Maradona voor Thijs.

Het Maradona-plein

Op het plein Via Emanuele de Deo bevindt zich een immense muurschildering van Maradona. Deze schildering werd in de vroege jaren 90 in slechts 3 dagen en nachten gemaakt door Mario Filardi. Eind jaren 90 plaatsten de bewoners van de tweede verdieping van het gebouw waar de muurschildering zich bevindt, een illegaal raam in het gezicht van Maradonna.

Daarna vervaagde de muurschildering, maar in 2016 besloot Salvatore Iodice geld in te zamelen om de muurschildering te herstellen. Toen er genoeg geld was opgehaald en de gemeente toestemming had gegeven, begon hij met de restauratiewerkzaamheden. Inmiddels waren er nieuwe bewoners op de tweede verdieping komen wonen die ook grote fans van Maradona bleken te zijn. Zij stemden ermee in om luiken voor het illegale raam te plaatsen, zodat het gezicht van Maradona hersteld kon worden. De Argentijnse streetart-kunstenaar Bosoletti heeft in 2017 het gezicht van Maradona op een meer realistische manier bijgewerkt.

In de wijk en rondom het plein kun je niet alleen verschillende Maradona souvenirs kopen, maar zelfs ook genieten van verfrissende drankjes. Zo bestelde ik bij bar La Bodega De D10S een heerlijke Maradona spritz.

San Carlo 17

Het is inmiddels 13:00 uur en we besluiten om naar San Carlo 17 te lopen, waar ik gisteren een cursus Napolitaanse pizza maken heb gevolgd. De pizza’s waren zo heerlijk dat we op onze laatste dag in Napels graag nog een keer willen genieten van deze heerlijke pizza’s.

Na het eten hebben maken we nog een wandeling door de stad en zien we onderweg nog een ander werk van Jorit Agoch. Hier bestellen we een taxi om ons terug te brengen naar het hotel.

Stadion Diego Armando Maradona

Rond zes uur besluiten we om metrolijn L2 te nemen naar het voetbalstadion van SSC Napoli, waar vanavond om 20:45 een voetbalwedstrijd plaatsvindt. Hoewel we geen kaartjes hebben en Thijs nog te jong is om een hele wedstrijd stil te zitten, lijkt het Michel wel leuk om toch iets van de sfeer mee te krijgen.

Wanneer we uitstappen bij het metrostation, voelen we meteen de sfeer. Alle SSC Napoli supporters zijn in het blauw gekleed en zijn vol enthousiasme!

We zijn verbaasd over hoe druk het al is, vooral omdat de wedstrijd pas over 2 uur begint. Vanaf het station is het slechts een korte wandeling, waarbij we onderweg vele kraampjes tegenkomen waar verschillende SSC Napoli-artikelen te koop zijn. Michel besluit om voor zichzelf 2 sjaals te kopen (wat zeker nodig is met een temperatuur van ruim 30 graden), en Thijs wil graag een vlag.

Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd in 1948 en opende haar deuren als het Stadio del Sole. Na vier jaar werd de naam gewijzigd naar Stadio San Paolo. Sindsdien heeft het stadion verschillende renovaties ondergaan, waarvan de laatste plaatsvond in 1989 ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap van 1990. Met een capaciteit van ruim 60.000 zitplaatsen behoort het Stadio San Paolo tot een van de grootste stadions in Italië. Het stadion draagt sinds december 2020 de naam Stadio Diego Armando Maradona. In veel landen kan het jaren duren voordat een dergelijke naamswijziging plaatsvindt, maar niet in Napels. Slechts twee weken na het overlijden van Maradona werd de naam van het stadion aangepast naar Stadio Diego Armando Maradona.

In juni hebben wij een bezoek gebracht aan Napels, kort nadat SSC Napoli na meer dan 30 jaar opnieuw kampioen van Italië werd. Lees meer over onze dagtrip naar feestvierend Napels!

Laatste rondje door Napels

We keren terug naar het centrum en stappen uit bij station Napoli Piazza Cavour. We lopen via Porta San Gennaro, Via dei Tribunali en Chiesa del Gesù Nuovo, om uiteindelijk uit te komen bij Via Toledo. Bij Spuzzuliann pe’ Tuledo bestel ik een overheerlijke pizza fritta, ook wel bekend als gefrituurde pizza.

De pizza fritta is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan uit armoede. Door de stijgende kosten van houtovens en de juiste ingrediënten, werd de gewone pizza voor veel mensen onbetaalbaar. Om toch wat geld te verdienen, besloten vaak de vrouwen van de pizzabakkers om de pizza te frituren en vanuit huis te verkopen. Eigenlijk een soort panzerotti maar dan anders 

Terwijl we onderweg zijn naar Piazza Municipio, komen we op Via Toledo een fotograaf tegen. Deze fotograaf drukt tegen een vrije gift de gemaakte foto’s af op bruin papier, waardoor ze de uitstraling van een oude krant krijgen. Een fantastisch souvenir om mee naar huis te nemen! Voordat we de taxi bij Piazza Municipio nemen, besluiten we nog snel even bij het restaurant met de gouden bogen naar binnen te gaan voor een late night snack.

Napels bedankt!

Ondanks de verzengende hitte hebben we werkelijk drie fantastische dagen gehad in Napels. De stad heeft ons weer betoverd met zijn prachtige architectuur, bruisende energie en heerlijke gastronomie. Het was absoluut de moeite waard om de hitte te trotseren en te genieten van al het moois wat Napels te bieden heeft.

Maar nu is het tijd om afscheid te nemen en uit te kijken naar ons volgende bezoek aan deze ondergewaardeerd stad. Napels heeft ons hart gestolen en we kunnen nu al niet wachten om terug te keren en nog meer te ontdekken!

Voor nu is het echter tijd om verder te gaan. Morgen rijden we naar het Gardameer, waar we ons verheugen op aangenamere tempraturen en een heerlijk zwembad!

Meer lezen over Napels?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *